מתנות המעסיק לעובדיו לחגים ולאירועים אישיים: מי חייב במס? כמה? והאם ניתן להכיר בהוצאה למעסיק?
- מלאני אברמוב
- 21 בספט׳ 2022
- זמן קריאה 3 דקות
ברוח החג שעומד בפתח, הפוסט הזה מוקדש להיבטי מיסוי במתנות של המעסיק לעובדיו. האם חייב במס? האם הוצאה מוכרת למעסיק? האם מוכר שווי בתלוש השכר של העובד? וכו'
באופן כללי: שי לחג נחשב טובת הנאה שהעובד מקבל ולכן ייחשב כהכנסת עבודה של העובד והוא יחויב בגין השווי של ההטבה במס, לרבות ביטוח לאומי ומס בריאות.

תווי שי או שוברי/תלושי קנייה
כשהמעסיק מעניק לעובד מתנה בשווה כסף, כלומר - לא בצורה של מזומן אלא כהטבה שיש לה שווי כספי כמו תווי קנייה מכל סוג, ההטבה תחויב במס במישור של העובד. [1]
את שווי ההטבה ניתן לזקוף לשכרו החודשי של העובד כ"שווי מתנות" באופן דומה לזקיפת שווי של רכב או מכשיר נייד או בדרך של גילום חלקי/מלא על ידי המעסיק (כלומר המעסיק רוצה לספוג את חבות המס של העובד במקומו ולכן זוקף את השווי של המתנה בתוספת המס שצפוי להיות משולם בגינה.
שווי תווי השי
כשהמעסיק רוכש את תווי הקנייה מהספק, הוא לרוב מבצע רכישה מרוכזת עבור כל העובדים ומקבל הנחה כך שהעלות שלו בפועל נמוכה מהשווי שנקוב על גבי השובר למימוש העובד.
במקרה זה, עולה שאלה - כיצד יחושב השווי של אותה מתנה לעובד?
לפי השווי הנקוב על השובר אותו העובד זכאי לנצל לרכישות וקניות עד לגובה הסכום הנקוב; או
לפי העלות בפועל למעסיק שהמעסיק השקיע לרכישת תווי הקנייה?
לפי הבהרה שפורסמה על ידי רשות המסים:
"במקרים של רכישה מרוכזת של תלושי שי בידי המעביד, ניתן להתייחס להפרש שבין עלות התלושים לשווי הקניה שלהם, כהנחה מסחרית הניתנת למעביד, ולפיכך אינה נכללת בשווי ההטבה"
בהתאם להוראות מס הכנסה השווי שייזקף לשכרו של העובד הוא העלות למעסיק.
דוגמה להמחשה
המעסיק רכש 10 תווי שי לעובדיו בשווי נקוב של 1,000 ש"ח, כל אחד.
כיוון שמדובר ברכישה מרוכזת, הספק ('BuyYou') נתן למעסיק הנחה של 100 ש"ח על השווי הנקוב של כל תו קנייה.
שווי תווי הקנייה שנקוב עליו וזמין לרכישה על ידי העובד הוא 10,000 ש"ח, לכל השוברים יחדיו.
העלות של המעסיק לרכישת תווי החג היא 9,000 ש"ח (לאחר מתן הנחה של 100 ש"ח X כמות של 10 שוברים).
השאלה
מה הסכום שייזקף בתלוש השכר של כל עובד, האם 1,000 ש"ח או 900 ש"ח?
התשובה
כפי שהוסבר, השווי שייזקף לתלוש השכר של העובד הוא 900 ש"ח.
מתנות לעובדים 'חפצים'
מתנות שמעסיק נותן לעובדיו בדמות של 'חפץ' לדוגמה בקבוק יין לחג או מארז מתוקים לחג גם כן נחשבות כטובת הנאה שקיבל העובד ולכן ייזקפו כהכנסת עבודה ויחוייבו במס.
האם שווי המתנה כולל מע"מ?
כל מתנה שהמעסיק שילם עליה וקיבל חשבונית מס כנגדה, השווי שייזקף כהכנסה של העובד יהיה כולל המע"מ ששולם בגינה בהתאם לחשבונית המס של רכישתה על ידי המעסיק.
מתנות לעובדים באמצעות ועד
במקומות עבודה מסוימים, העובדים מפרישים סכום חודשי ממשכורתם לקופת ועד עובדים שתשמש לצרכים שונים, בין היתר, רכישת מתנות לחגים (למשל, עובדי רשות המסים).
בנוסף, המעסיק מפריש גם כן לקופת הועד סכום מסוים לטובת העובדים.
לפי חוזר מקצועי של רשות המסים בנושא נקבע כי במקרה שבו השתתפות המעסיק נקבעת לגבי כל עובד באופן ספציפי, סכום ההשתתפות יחשב כהכנסת עבודה בידו של העובד.
אם הסכום שהופרש לא ניתן לייחוס לעובד ספציפי ונקבע כסכום גלובלי, ההוצאה של המעסיק תיחשב כהוצאה עודפת והעובד לא יחויב במס בגינו.
שי לעובדים באירועים אישיים/משפחתיים
מתנה לעובד בסכום של עד 210 ש"ח בשנה (ולא יותר ממתנה אחת בכל שנה), לא יחויבו במס כהכנסת עבודה של העובד. כל סכום שגבוה מתקרה זו יחויב במס על ידי העובד כהכנסת עבודה.
ההוצאה בסכום של עד לתקרה זו תוכר למעסיק בניכוי. [2]